Tihi Ubojica Pretilost
Mršavljenje

Tihi Ubojica-Pretilost


Broj pretilih osoba u strašnom je porastu čime se povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti

Bolesti modernog doba među koje spada i pretilost koja se očituje u prekomjernoj tjelesnoj težini, odnosno višku adipoznoga tkiva, zahvaća sve veći broj mladih ljudi. Pretilosti nastaje konzumiranjem prevelike količine hrane u odnosu na dnevnu potrebu organizma za kalorijama. Tako pretile osobe umjesto dnevnih 1500 unose i preko 5000 kalorija. 

Osim što se višak kalorija u tijelu akumulira u obliku adipoznog ili masnog tkiva, dolazi do povećanog stvaranja kolesterola i štetnih sastojaka koji se talože u krvnim žilama uzrokujući začepljenja. Također višak masnog tkiva stvara pritisak na organe te time onemoguće njihov normalan rad, pa su pretile osobe podložije bolestima i infekcijama https://hr.wikipedia.org/wiki/Nutricionizam

Danas je preko 40% ljudi u svijetu pretilo, a prema novijim istraživanjima pretilost osobe od 40 godina smanjuje životni vijek za 7 godina. Najveći broj osoba sa infarktom osim alkoholičara i pušača su osobe s prekomjernom tjelesnom težinom. 

Znanstvenici smatraju da je uzrok pretilosti i u genima, tako se današnja istraživanja orjentiraju na traženje gena koji potiče ljude na sve veću konzumaciju hrane. 

Rate this post