Mobilni Telefoni Utječu Na Mozak
Zdravlje

Mobilni telefoni utječu na mozak


Djelovanje elektromagnetskog zračenja mobilnih telefona nije još do kraja istraženo

Istraživanje provedeno u rimskoj Fatebenefratelli bolnici na čelu sa dr. Paolom Maria Rosinijem ukazuje na to da elektromagnetsko zračenje mobitela ipak djeluje na čovjekov mozak. 

Istraživanje je provedeno na 15 mladih muškaraca koji su u dva navrata bili izloženi djelovanju mobilnog telefona kroz period od 45 minuta s tim da je prvi put mobilni telefon bio uključen, a drugi put isključen. Mobitel je bio okačen za običnu kacigu na udaljenosti od pola centimetra od lijevog uha. Znanstvenici su koristeći transkranijalnu magnetsku stimulaciju mjerili električnu aktivnost u mozgu prije, za vrijeme, neposredno poslije te sat vremena poslije izloženosti zračenju mobilnog telefona. 

Rezultati su pokazali povećanu električnu aktivnost u dijelovima mozga bližima upaljenom mobitelu u odnosu na druge dijelove mozga udaljenije od zračenja mobitela. Razlika nije zabilježena kada je mobitel bio isključen. Posebnu pažnju trebalo bi, prema autoru ove studije, posvetiti ispitivanju djelovanja mobitela na osobe kojima je na neki način već poremećena električna aktivnost mozga (npr. kod epilepsije). 

Ovo istraživanje je definitivno potvrdilo da elektromagnetsko zračenje vašeg mobilnog telefona utječe na mozak međutim na daljnjim istraživanjima je da utvrde da li je taj utjecaj negativan, neutralan ili pozitivan. 

Rate this post