prostate functions diseas tests 1
Seksualnost

MANJA TJELESNA MASA ZNAČI SMANJENI RIZIK OD RAKA PROSTATE


Manja tjelesna težina, izračunata na temelju jednadžbe kojom se od tjelesne mase oduzima indeks masnog tkiva, mogla bi značiti i smanjenje rizika od obolijevanja od raka prostate, izvijestio je John S. Witte sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu, gdje je zajedno s kolegama proveo studiju na 439 muškaraca oboljelih od raka prostate i 479 zdravih muškaraca.

Otprije je poznato da je rak prostate povezan s hormonskim promjenama u organizmu, ali i s nizom drugih faktora, među kojima su oni genetski, zatim životna dob i obiteljska anamneza. U posljednjih nekoliko godina znanstvenici su proveli više studija tijekom kojih se većina njih bavila indeksom tjelesne mase u koji su uključili i indeks masnog tkiva.

Istražili su učinak težine, visine, indeksa tjelesne mase i manje tjelesne mase na razvoj raka prostate. Ustanovili su da se, što je ukupna tjelesna masa manja, rizik od obolijevanja raka prostate smanjuje, posebno kod starijih muškaraca. Znanstvenici pretpostavljaju da postoji veza između manje tjelesne mase i rizika od raka prostate te tvrde da postoji potencijalno snažan zaštitni učinak visoke razine muških spolnih hormona androgena u pacijenata s manjom tjelesnom masom. Znanstvenici pretpostavljaju da postoji veza između manje tjelesne mase i rizika od raka prostate te tvrde da postoji potencijalno snažan zaštitni učinak visoke razine muških spolnih hormona androgena u pacijenata s manjom tjelesnom masom

Rate this post