female doctor holding breast implants 1
Ljepota

JE LI OPASNO POVEĆATI PRSA?


Veličina dojki podsvjesno je povezana sa seksualnom privlačnošću

Antropološka istraživanja i evolucijska objašnjenja pokazuju da su oblik i veličina dojki podsvjesno povezani sa seksualnom privlačnošću zato što upućuju na plodnost i uspješnost u podizanju potomaka, a što je potrebno za produžetak vrste. Prema tim teorijama muškarci podsvjesno takve žene radije smatraju potencijalnim partnericama… S druge strane povjesničari smatraju da je opsesija velikim dojkama posljedica strogih normi u Viktorijansko doba, no koji god da je razlog, danas veliki broj kultura polaže važnost «prominentnom poprsju». U bogatim društvima to je rezultiralo popularizacijom operativnog zahvata, kozmetičkog povećanja dojki, a ljeto je kada o tome možda najviše razmišljamo…. Najbolje statistike pratimo u SAD-a gdje su od 1962. godine, kada su se zahvati počeli raditi, do danas kod više od 2 milijuna žena ugrađeni implantati. Tada su to bili implantati ili umetci od silikonskog gela. Početkom devedesetih pojavile su se sumnje kako povećanje grudi može uzrokovati pojavu raka dojke, ali su se te sumnje otklonile nizom relevantnih znanstvenih istraživanja. Ipak, neke brige su i dalje ostale….. 

Koje su opasnosti?

Implantati se ugrađuju zbog dvaju osnovnih razloga; povećanje i oblikovanje dojki ili rekonstrukcija nakon bolesti ili ozljeda. Oko dvije trećine zahvata ipak otpada na estetska povećanja, a jedna trećina na rekonstrukcijske zahvate. Implanti su vrećice koje su ispunjene ili silikonskim gelom ili fiziološkom otopinom, tj. otopinom NaCl, kuhinjske soli u određenoj koncentraciji. Te vrećice se umeću ispod prsa, najčešće iznad prsnog mišića. Silikonski gel i otopina NaCl različito se ponašaju zbog različite gustoće i viskoznosti pa su i oblici i veličine koji se postižu različiti. Silikonski gel daje dojam sličniji prirodnim grudima i zato je dugo vremena bio popularniji. Danas se zna da pravilno izvedena operacija s umecima koji imaju sve relevantne certifikate ne može izazvati rak dojke niti ikakve druge bolesti. S druge strane postoji jedna stvar na koju implantati mogu utjecati, a to je dojenje i to na taj način što pritiskom smanjuju protok mlijeka do bradavice. Treba spomenuti kako nema dokaza koji bi upućivali na to da bi silikon mogao proći u majčino mlijeko ili kroz placentu do fetusa. 

Postoji nekoliko stanja koja se povezuju s povećanjem dojki bez obzira na to jesu li implantati od silikonskog gela ili fiziološke otopine. 

Kontrahiranje ožiljka: 

Oko umetka se prirodno stvara novo tkivo i tvori kapsulu koja ponekad može uzrokovati stiskanje implantata, a posljedica toga može biti promjena oblika dojki, ali i bol. Takve promjene se obično događaju unutar 6 mjeseci nakon operacije i to mnogo češće kod rekonstrukcije grudiju nego kod estetskog povećanja. Također takve su promjene češće kod ugradnje silikonskih umetaka. 

Pucanje i curenje implantata: 

Mnogo je bizarnih priča vezanih za pucanje implantata, pogotovo u zrakoplovima…. Iako ne znam za takve slučajeve, literatura opisuje da od žena koje su povećale dojke silikonskim implantatima do 1988. godine više od 50% ih je puknulo ili napuknulo i svaka 5 žena ima silikona u tkivu svojih dojki. Što se tiče umetaka ispunjenih fiziološkom otopinom, njih samo oko 3% kod estetskih povećanja i oko 9% kod rekonstrukcija puca i curi. Na sreću danas su implantati tehnički usavršeni tako da su pucanja vrlo rijetka, ali ipak pojave kao što su naticanje, obamrlost, bol, probadanje ili nejednakost u obliku su prisutne i to više kod silikonskih umetaka. 

Dodatne operacije: 

Jednom kad se implantati ugrade, to ne znači da je proces zauvijek završen. Podaci pokazuju da jedna od četiriju žena mora na dodatnu korektivnu operaciju zbog mnogih razloga – od pucanja i curenja pa do infekcije, pomicanja uslijed kontrakcija ili nakupljanja kalcijeva depozita. 

Utjecaj na mamografiju: 

Iako implantati izravno ne utječu na zdravlje, oni smanjuju prolaz X zraka kroz tkivo, a i na neke druge načine. Mamografija zahtijeva kompresiju grudiju da bi se dobili što bolji rezultati, a to s druge strane povećava vjerojatnost napuknuća implantata. U takvim slučajevima se koriste posebne tehnike, ali one zahtijevaju duže trajanje snimanja, a time i veće izlaganje X zrakama. Osim toga nakupine kalcija ili ožiljci oko implantata mogu prikriti indikacije za tumor ili s druge strane biti krivo protumačeni kao tumori ili abnormalnosti i uzrokovati nepotrebne tretmane kao što je biopsija. 

Osim spomenutoga, nakon operacije mogu se pojaviti promjene u osjetu u bradavicama ili cijelim prsima, hematomi, tj. krvni podljevi i otekline, atrofija tkiva, deformacija prsnog koša i opća bol. Sve to ovisi o općem zdravlju svakog pacijenta, radi li se o rekonstrukciji ili povećanju, iskustvu operatera te o realističnom očekivanju svake žene. 

Kako smanjiti rizik, ako se odlučite povećati prsa: 

Prije nego što odaberete kirurga raspitajte se o njegovoj izobrazbi. Naime, u Hrvatskoj ne postoji službena titula «estetski kirurg» iako se kirurzi mogu baviti estetskom kirurgijom. Može zazvučati komplicirano, ali svi liječnici koji se bave tim poslom u prvome redu moraju imati specijalizaciju iz kirurgije, a zatim subspecijalizaciju iz plastične kirurgije. Razmislite ako se netko oglašava kao «estetski kirurg» želi li na taj način što lakše privući pacijente…. 

Nakon što ste odabrali kirurga svakako se raspitajte o sljedećem: 

Koji su rizici od komplikacija? 
Kakve se promjene u osjećaju mogu očekivati? 
Koliko dodatnih operacija vezanih za implantate u svom životu mogu očekivati? 
Koje su mogućnosti glede oblika, veličine i teksture, te mjesta rezanja tkiva i postavljanja samog implantata, zatim koje su dobre i loše strane svake pojedine stvari? 
Kako to može utjecati na dojenje? 
Kako mogu očekivati da će moje grudi s implantatima izgledati kroz duže vrijeme i kako na to utječu trudnoća i dojenje? 
Koje su moje mogućnosti ako ne budem zadovoljna nakon operacije? I kako će moje grudi izgledati ako se odlučim izvaditi implantate? Ima li alternative u tom slučaju? 
Možete li me uputiti na neke od Vaših pacijenata s kime bih mogla razgovarati o iskustvima? 

U slučaju da se radi o rekonstrukciji dodatno pitajte: 

Koje su opcije moguće za rekonstrukciju dojki? 
Koji su rizici i komplikacije vezane za svaki od tipova rekonstrukcije i kako su česti? 
Hoće li rekonstrukcija utjecati na terapiju karcinoma dojke? 
Koliko dugo traje rekonstrukcija grudiju i koje su mjere? 
Koliko dugo ću osjećati bol? 
Kako će izgledati ožiljci i gdje će biti? 

Rate this post