couple kissing in the grass
Seksualnost

Abortivna pilula, u Italiji zabranjena, primijenjena prvi put u Torinu


Abortivna pilula RU 486, još uvijek zabranjena u Italiji, prvi je put primijenjena u utorak u bolnici u Torinu pod strogim nadzorom Ministarstva zdravstva. 

Pet godina nakon predaje zahtjeva Bioetičkom pokrajinskom odboru i Ministarstvu zdravstva, javna bolnica u Torinu i jedan od njezinih ginekologa Silvio Viale dobili su dopuštenje da predlože tu metodu za skupinu od 400 žena. 

RU 486 omogućuje ženama da izvedu pobačaj nekirurškom metodom u slučaju rane neželjene trudnoće (od pet do sedam tjedana ovisno o zemlji).

Takva pilula na francuskom je tržištu od 1988., a od 2000. odobrena je u Sjedinjenim Državama i u Velikoj Britaniji od 2002. 

Još uvijek je zabranjena u Portugalu i Irskoj, zemljama snažne katoličke tradicije kao što je i Italija. 

Prema dostupnim podacima, pilule RU 486 nema na hrvatskome tržištu. 

U utorak je u torinskoj bolnici Sant´Anna 38-godišnja žena bila prva kojoj je legalno prepisana RU 486. Ista je bolnica u dva dana dobila stotinjak zahtjeva žena za prekid trudnoće tim putem https://hr.wikipedia.org/wiki/Skupni_seks

Kirurški pobačaj dopušten je u Italiji od 1978. godine no zakon omogućuje liječnicima da posegnu za svojim pravom ´prigovora savjesti´ i odbiju izvesti zahvat. 

Rate this post